Adressen

Lokatie

Monnikenweg 5

Suwald

 

Postadres / Secretaris

Stichting Zonnepont Schalkediep

p/a K. Keimpema

Noorderend 11

9265 LM Suwald

 

Voorzitter

O. Bosker

Zuidereind 40

9265 LX Suwald

 

Penningmeester

J. Bijlsma

Westerein 3

9263 PC Garyp

 

 
Stichting

De Stichting Zonnepont Schalkediep is een vrijwilligersorganisatie en is opgericht op 3 maart 1995.

De stichting heeft ten doel :

  1. het onderhouden van de pontverbinding tussen de dorpen Suwâld en Garyp, waartoe zij de beschikking heeft over de gemeentelijke pont "Schalkediep", teneinde aan de vraag naar deze verbinding door de inwoners van beide dorpen te voorzien
  2. het bevorderen van het toeristische fietsverkeer door/naar de dorpen Suwâld en Garyp in het kader van het gewestelijk fietsplan

Zij tracht dit doel te bereiken door :

  1. te zorgen voor een deskundige bemanning van de pont
  2. te zorgen voor beheer en onderhoud van de pont
  3. het bevorderen en ontwikkelen van promotieactiviteiten

 
Vrijwilligers

De vrijwilligersorganisatie die de pont verbinding Suwâld - Garyp verzorgt bestaat uit een 50 tal vrijwilligers, mannen en vrouwen van middelbare leeftijd (ruim genomen).

De organisatie is in 3 groepen te verdelen :

  • Het bestuur

Het bestuur zorgt voor de organisatie van alle zaken rondom zowel de zonnepont als de kiosk, beter het veerhuis genoemd. Zij vergadert hiertoe meerdere keren per jaar, legt contacten met instanties en sponsors, organiseert het noodzakelijke onderhoud etc.

  • De schippers

De schippers zorgen bij toerbeurt voor het bemannen van de pont. Per dag wordt een tweetal schippers ingezet, te weten een shift van 10.00 tot 14.00 uur en een shift van 14.00 tot 18.00 uur. De schipper ontvangt de passanten met of zonder fiets op de pont, verkoopt de overzet kaartjes en maakt de oversteek.

  • De kiosk medewerkers

De kiosk medewerkers verzorgen bij toerbeurt de verzorging in de kiosk. Voor passanten en andere gasten is hier een kop koffie, een ijsje of een andere versnapering te verkrijgen. Zowel buiten op het terras als bij wat mindere weersomstandigheden binnen is er altijd wel een aangenaam plekje te vinden. Ook is bij de kiosk sanitair in de vorm van douche- en toilet-voorzieningen aanwezig. Recent is een oplaad-punt voor elektrische fietsen gerealiseerd.

 

 

 

 
De Pont

De zonnepont is een aluminium vaartuig van ruiim 9.30 meter. Op de pont is plaats voor maximaal 12 passagiers met/of zonder fiets. In verband met de veiligheid en de voorwaarden van verzekeraars is het aantal gelimiteerd.

De aandrijving van de zonnepont wordt verzorgd door een 2 tal elektromotoren. De motoren worden van stroom voorzien door 12 accu's die in het ruim van de pont zijn opgeslagen. De accu's worden overdag bijgeladen door de zonnepanelen die op het dak van de pont zijn geplaatst. Ook bij wat minder zonnig weer leveren de panelen nog voldoende energie om de accu's bij te laden. Bij erg donkere weersomstandigheden kan de pont 's nachts middels walstroom worden bijgeladen zodat er 's morgens weer volop spanning voorhanden is.

 

 

 

 
De Kiosk

Sinds 2003 beschikt de Stichting bij de aanlegplaats op de kant van Suwâld over een riant onderkomen voor bemanning en passagiers. Werd er in de eerste jaren van de pont nog bij slecht weer geschuild in een oude caravan van de voorzitter, sinds de komst van de kiosk kan men zowel binnen als buiten in een comfortabele ambiance even tot rust komen met een kop koffie, een praatje etc.