Zonnepont "Schalkediep", een bijzondere verbinding!

In het lage midden van Friesland, nabij de prachtige natuurgebieden Bergumermeer en De âlde Feanen, liggen aan weerszijden van het Prinses Margrietkanaal, de dorpen Garyp en Suwâld. Vroeger werd het vaarwater ter plaatse het "Schalkediep" genoemd. Deze naam is van oudsher bekend bij vele Nederlandse en Duitse binnenschippers. Het was immers de plaats waar men proviand insloeg tijdens de vaart van de Amsterdamse en Rotterdamse havens naar de Duitse havens. Nog steeds passeren dagelijks tientallen, steeds groter wordende, binnenschepen Suwâld, ook al wordt er heden ten dage niet meer geproviandeerd!Het dorp Suwâld is de thuishaven van de "Zonnepont Schalkediep", de eerste autonoom op zonne-energie varende pont ter wereld! Het dak van de pont bestaat uit zonnepanelen die het licht van de zon omzetten in elektrische stroom. Deze stroom voedt de accu's welke de energiebron vormen voor de twee elektromotoren van ieder 3 kw die voor de voortstuwing zorgen. 

Het voet- en fietsveer Zonnepont "Schalkediep" verbindt de beide dorpen Suwâld en Garyp en koppelt voor wandelaars en fietsers, de fiets- en wandelpaden aan weerszijden van het kanaal, zodat er bijzonder aantrekkelijke routes zijn ontstaan.

Dit seizoen al weer voor het 22e jaar, houdt een team van vrijwillige schippers, afkomstig uit beide dorpen en de regio, de pont in de vaart. Jaarlijks worden bijna 15000 fietsers en wandelaars op plezierige wijze het kanaal overgezet!  De pont heeft in Suwâld een prachtig veerhuis dat bij toerbeurt bemand wordt door ook weer vrijwillige gastvrouwen. Hier kunt u binnen, of buiten op het beschutte terras, even uitrusten en genieten van het mooie uitzicht en van een smakelijke vertering tegen een alleszins redelijke prijs.

Op het aangrenzende terrein van de jachthaven is een 15-tal camper-plaatsen gerealiseerd. Tevens zijn de sanitaire voorzieningen van de kiosk voor passanten uitgebreid, is er een vissteiger en een kuierpad aangelegd en is er een ruime parkeergelegenheid gerealiseerd.

Kortom, u bent van harte welkom en de koffie is altijd vers!